Het nieuwe jaarthema is er

Het jaarthema van 2019-2020 is bekend! Lees hier meer over het nieuwe jaarthema.

SCOUTMOEDIG

Ben jij scoutmoedig? 

We gaan samen op verkenning en durven tuimelen in het leven.

Met een jaarthema als Scoutmoedig kiezen we dit jaar voor avontuur. We gaan de uitdaging aan, durven springen en nemen het risico. Want door risico’s te nemen, trainen we onze durfspier. 
We lukken, 
we mislukken, 
we vallen 
en we gaan weer door. 
We tellen niet de successen, maar het enthousiasme.

Op Verkenning

Scouts gaan graag op verkenning. En onderweg naar een nieuw avontuur kan je een blauwe plek oplopen. Dat is waar scouting voor staat: een plek waar je mag vallen en anderen je helpen opstaan. Waar mislukken niet falen is, maar een nieuwe ervaring betekent. Een leerkans. 

Scoutsspelen zitten vol risico. Verantwoord risico. Zo leer je gevaar inschatten en je grenzen ontdekken. Door te verdwalen, ontdek je nieuwe wegen en nieuwe plekken. De sterren stellen ons gerust. En op de top van de berg kan je verder zien.

Maar het hoeft niet ver te zijn. Een jonggiver die in zijn beste Frans vraagt of hij zijn drinkbus mag vullen bij Madame of Monsieur. Samen met de kapoenen op weg in het donker. Of de akaqueeste naar het absolute middelpunt van jouw gemeente.

Durf!

Durf! En durf toegeven dat je niet durft. Ook dat vraagt moed. En wat voor de één spannend is, is voor de ander een fluitje van een cent. Anders jezelf durven zijn, is moeilijker dan zwijgen en altijd meedoen. Samen een uitdaging aangaan met respect voor iedereen, ook dat is scoutmoedig.

Een moedige scout durft ook vragen stellen. Is het overgangsritueel traditie of kies je bewust? En moét die bak bier elke groepsraad bovengehaald worden? Niet zomaar marshmellows smelten boven een vuurtje bij de kapoenen, maar om veilig kennis te maken met vuur. Geen onmogelijke en vettige totemproef, maar erkenning krijgen en gezien worden voor al je talenten.

Wie zijn we?!

Scoutmoedig zijn, betekent ook tonen wie we zijn: Scouts en Gidsen, trots op ons uniform en waar we voor staan.  We zijn zichtbaar in onze eigen buurt, durven onze mond opendoen en een standpunt innemen. Maar we durven ook luisteren naar ouders en buurtbewoners: zowel naar hun bezorgdheden als hun complimenten.

Soms graag gezien, soms in het midden van de storm. Wie scoutmoedig kiest, blijft sterk staan.  

Neem hier eens een kijkje om de tekst van het jaarlied te leren of de muziek te dowloaden.